Leesautobiografie

01-11-2015 11:13

 

Ik heb het geluk dat ik geboren ben in een warm nest waar iedereen graag leest. Op zondagnamiddag zitten wij vaak allemaal met een boek in de zetel. Voor iemand die graag leest lijkt een fictie-autobiografie een makkie, maar terwijl ik dit neerschrijf heb ik het toch moeilijk met me te herinneren wat ik nu weer allemaal gelezen heb. Vooral de boeken uit mijn kindertijd kan ik me moeilijk voor de geest halen.

Zowel bij de onthaalmoeder als in de kleuterklas werd er regelmatig voorgelezen. Ik herinner me vooral verhalen als ‘De mooiste vis van de zee’,Rupsje Nooitgenoeg’  en de verhalen van ‘Lotje de heks’. Ook thuis werd er steevast een verhaaltje voorgelezen voor het slapengaan. Dit was dan uit een boek van ‘Jip en Janneke’, ‘Plop’, ‘Samson en Gert’, of een sprookje. Ik weet niet meer net waarom, maar ik weet wel nog dat de boeken van Jip en Janneke mijn favorieten waren. Dit boek ligt nog steeds bij ons op de zolder en telkens dat ik daar ben, blader ik er een keertje door en voel ik me een beetje nostalgisch. Ik weet ook nog dat we een cassetje hadden waar alle verhaaltjes uit het boek voorgelezen op stonden. Dit werd soms opgezet als mama of papa geen tijd hadden om voor te lezen. Als kind keek ik ook regelmatig naar de televisie, voornamelijk dan in de nabewaking op school. Hier keek ik samen met mijn vriendjes naar ‘Samson en Gert’, ‘Bob De Bouwer’, ‘Alida en de boomhut’,… Ik denk dat ik het vooral leuke programma’s vond omdat ze telkens goed eindigden, ze grappig waren en er toch een soort van levensles in zat.

 

Van zodra ik zelf kon lezen, was ik bij wijze van spreken niet meer met mijn neus uit de boeken te halen. Thuis voorlezen werd volledig overbodig, want ik wou het zelf doen. Het eerste boek dat ik zelf gekocht en uitgelezen heb is ‘Heks Kweetetal’. Dit boek ging over een heks die enorm vergeetachtig was en wou weten hoe dat komt. Mijn absolute lievelingsboek uit mijn kindertijd is ‘Zwijgplicht’ van Mieke van Hooft. Ik denk dat ik dit boek zeker tien keer gelezen heb omdat ik het zo’n mooi verhaal vond. Ook ‘Als de vleermuizen slapen’ van Yennik Meert heb ik meerdere keren gelezen, omdat door een oud-leerling van een juf van mij geschreven was. Ik weet niet meer over wat het verhaal ging, maar ik weet wel nog dat ik het een leuk verhaal vond. Een keer per week was het feest, want dan ging ik na school met papa naar de bibliotheek. Ik vond dat superleuk omdat ik dan nieuwe boeken mocht kiezen om te lezen! Ik koos boeken toen vooral op basis van hun kaft, al ben ik hierdoor wel meerdere keren teleurgesteld geweest. Ik herinner mij vooral nog het boek ‘De laatste elf’. Dit boek had zo’n mooie cover, maar ik kon maar niet in het verhaal komen. Ook in de klas werd nog regelmatig voorgelezen. De boeken uit de ‘Hoe overleef ik…?’-reeks van Francine Oomen en de ‘Bolbliksem’-reeks werden voorgelezen in het zesde leerjaar. Ik vond dat enorm leuk toen, omdat de boeken van Francine Oomen toen erg goed aansloten bij onze eigen leefwereld. Als ik zou beslissen om boeken uit mijn lagere schooltijd nog eens opnieuw te lezen, zou ik zeker voor een van bovenstaande titels kiezen. 

 

Terwijl mijn klasgenoten in het middelbaar konden zeuren over een leesopdracht, keek ik hier telkens enorm hard naar uit. Ik hield nog steeds van lezen en stak dat ook niet onder stoelen of banken. Mijn lievelingsboeken uit de eerste en tweede graad van het middelbaar waren de boeken van Helen Vreeswijck en Dirk Bracke. Dit waren volgens mij mijn lievelingsboeken omdat ze over actuele thema”s gingen. Toen ‘Het Engelenhuis’ verfilmd werd, kon ik niet wachten om ernaar te gaaken, en ik moet zeggen dat Hans Herbots (de regisseur) me niet teleurgesteld heeft. Ook las ik in deze periode veel fantasyboeken, zoals ‘De Hongerspelen’ en ‘Twilight’. Naar deze verfilmingen kijk ik ook nog steeds met veel plezier. In de laatste graad van het middelbaar las ik voornamelijk ‘chicklits’ zoals ‘Gossip Girl’; ‘Confessions of a shopaholic’,… Ik vond dit leuke boeken omdat ze vaak ook reeds verfilmd waren en ik de film / serie al gezien had en die leuk vond. Ik heb natuurlijk ook serieuzere boeken gelezen zoals ‘De Vliegeraar’ van Khaled Hosseini. Ik vond dit een enorm pakkend verhaal en het maakte veel emoties bij mij los. 

 

Tegenwoordig lees ik dagelijks en voornamelijk non-fictie. Recent las ik ‘Voor altijd mijn mama’ van Kathleen Aerts. Ik heb dit boek gekocht omdat het over dementie gaat, en mijn grootvader is dementerend. Ik heb tijdens het lezen menig traantje weggepinkt. Ook lees ik wekelijks het tijdschrift ‘Flair’. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik tegenwoordig meer boeken in het Engels lees als in het Nederlands. Afgelopen zomer heb ik na heel de hype errond ook de boeken uit de ‘Vijftig Tinten’-reeks gelezen en ik vond ze wel leuk, maar het zijn niet de beste boeken die ik al gelezen heb.

 

Zoals je kan zien is bij elke periode uit mijn leven mijn leesvoorkeur aangepast. Ik hoop in de komende tijd nog veel meer te kunnen lezen en nog een paar klassiekers te kunnen lezen. Ik hoop dat samen met mijn persoonlijke ontwikkeling, mijn literaire ontwikkeling zich ook zal blijven voortzetten! 

 

Contact

litportfolio-hanneverheyden hanne.verheyden@student.kdg.be