Koning van Katoren - J. Terlouw

30-12-2015 12:27

In het kader van deze opdracht las ik het boek ‘Koning van Katoren’ van Jan Terlouw. Het verhaal speelt zich lang geleden af, in een land hier ver vandaan: Katoren.

Korte inhoud:

Katoren, een land hier ver vandaan. De nacht dat de oude koning komt te sterven, ziet kleine Stach het levenslicht. Omdat zijn beide ouders jong sterven, groeit Stach op bij zijn oom Gervaas. Op 17-jarige leeftijd vraagt Stach zich af wat hij zou moeten doen om koning te worden en hij trekt naar de ministers die sinds de dood van de oude koning van Katoren het land leiden. Zij geven Stach zeven, bijna onmogelijke opdrachten. Als hij ze allemaal kan uitvoeren, zal hij tot koning van Katoren gekroond worden. Stach laat zich echter niet ontmoedigen en vertrekt op avontuur…

Thematiek
Het hoofdthema is volgens mij de uitvoering van de zeven loodzware opdrachten. Ik denk dat we dit kunnen verbinden met een element uit de 36 dramatische beginsituaties, namelijk ambitie. Stach wil koste wat het kost de nieuwe koning van Katoren worden en laat zich door niets of niemand tegenhouden om aan de opdrachten te beginnen. 
 
Leesbeleving: 
Ik had het verhaal nog nooit gelezen en hoorde het eerste hoofdstuk voorgelezen worden op Bosklassen, een schoolreis van de basisschool waar ik heenging, en die ik nu mee begeleidde als monitor. Het verhaal sprak me meteen aan en ik wou natuurlijk ook ontdekken of Stach slaagt in de aartsmoeilijke opdrachten. Het verhaal leest enorm makkelijk, al zitten er toch enkele woorden in die mij moeilijk te begrijpen lijken voor kinderen. Een mogelijke verklaring hiervan kan natuurlijk zijn dat het boek al van 1971 dateert en dus al 45 jaar oud is. Ik was er zelfs van verbaasd hoe lang ik geboeid kon blijven lezen. Trein- en autoritten werden plots te kort, want ik wou verder lezen en weten of Stach zou slagen of niet. Zo zie je maar dat ook een 19-jarige van tijd tot tijd een jeugdboek kan smaken. 

 

Vragen Chambersmethode:

- Wat was de spannendste opdracht die Stach moest uitvoeren? 

De tweede opdracht: Stach moet de granaatboom in Wapenfelt onschadelijk maken. Ik vond dit niet persé de moeilijkste opdracht, maar we de 'mooiste' omdat je daar merkt dat Stach stilaan verliefd aan het worden is op Kim. Op de laatste bladzijde zegt hij zelfs letterlijk "Ik hou van je". 

- Waarom heb je het boek nog nooit eerder gelezen? 

Ik had natuurlijk wel al van het boek gehoord en we hadden het thuis ook gewoon in de kast staan. Ik denk dat ik als kind het boek nooit heb gelezen omdat vooral de kaft me niet aansprak. Wij hebben de editie uit 'De Gouden Jeugdcollectie' en we hebben het gekregen van een van onze grootouders. Ik denk dat ik toen ik jonger was de kaft en het feit dat we het boek kregen van oma of opa onbewust associëerde met 'saaiheid'. Niets is minder waar, zo blijkt. 

- Stach is geboren in de nacht dat de oude koning stierf, is dit een belangrijke verhaallijn volgens jou? 

Ik denk wel dat dit een belangrijk gegeven is. Zeker omdat het dan net Stach is die de oude koning wil opvolgen. Het maakt het verhaal nog net iets magischer. 

Narratologisch aspect - motief: 
Volgens mij is er in het verhaal sprake van een abstract motief, meer bepaald ambitie. Stach wil heel graag de nieuwe koning van Katoren worden en is vastbesloten om de opdrachten tot een goed einde te brengen. 

 

Bron:

Terlouw, J. (1971). Koning van Katoren. Rotterdam: Lemniscaat. 

Contact

litportfolio-hanneverheyden hanne.verheyden@student.kdg.be